Iskanje Košarica

Iskanje ni obrodilo rezultatov.

Košarica
{{ cart_item.image_alt }}
{{ cart_item.title }}

Cena: {{ cart_item.formatted_price_per_piece }}
Količina: {{ cart_item.qty }}x

Skupaj :
{{ state.order.item_total }}

  • Darilo ob vsakem nakupu Darilo ob vsakem nakupu
  • Garantirana kvaliteta Garantirana kvaliteta

RFID vs. NFC: kaj, kdaj in kako!

28. marec, 2018

RFID (radio-frequency identification) in NFC (near-field communication) sta moderni tehnologiji, ki ju zagotovo prepoznate po uporabnosti – ko v trgovini plačate brezstično, ko na smučanju odidete na sedežnico in sistem prebere vašo kartico, ko stopite na avtobus Ljubljanskega potniškega prometa ali pa si izposodite knjigo v knjižnici. Ampak kako v resnici ti dve brezstični tehnologiji sploh delujeta?

 

Frekvenca delovanja določa razdaljo branja 

RFID in NFC delujeta na podlagi interakcije/komunikacije med oznako in čitalcem – oznaka nosi želene podatke, čitalec pa omogoča branje teh podatkov.

Oznake in čitalci delujejo na osnovi radijskega valovanja, zato ločujemo 3 glavne frekvence delovanja: LF - low frequency, HF - high frequency, UHF - ultra high frequency. Zakaj je to pomembno? Frekvenca delovanja je osnova, na podlagi katere določimo možno razdaljo in hitrost branja.

 

LF - low frequency: pokriva frekvence med 30 KHz in 300 KHz. Ta frekvenčni pas omogoča kratke bralne razdalje (do 10cm) in počasnejše branje, vendar pa je najbolj imun na raznovrstne motnje, ki jih povzročajo tekočine ali kovine v okolju.

 

HF - high frequency: pokriva frekvence med 3 in 30 MHz in omogoča bralno razdaljo med 10cm in 1m. Najpogosteje je uporabljen za vstopnice/karte, plačila in pri aplikacijah za prenos podatkov. Je zmerno občutljiv na motnje iz okolja.

 

UHF - ultra high frequency: pokriva frekvence med 300 MHz in 3 GHz in lahko podatke prebere z razdalje 12m. Čeprav je ta frekvenčni pas najbolj občutljiv za motnje iz okolja, so številni proizvajalci iznašli načine za izdelavo oznak in čitalcev, ki tudi v težjih razmerah zagotavljajo dobro učinkovitost.

 

RFID: Aktivni čitalci, pasivne oznake

RFID omogoča komunikacijo med neaktivno oznako (npr. RFID kartica) in aktivnim čitalcem. V tem primeru RFID oznaka signal čitalcu odda le, ko dobi impulz s strani čitalca. Obstaja pa tudi aktivna oznaka, ki ima svoj vir energije in zato nenehno oddaja signal, ki ga lahko čitalec prebere.

Ker RFID sistemi najpogosteje delujejo na visokofrekvenčnem UHF nivoju, ki omogoča branje oznak z večjih razdalj, so najbolj primerni za sledenje in logistične rešitve.

 


NFC je varna tehnologija 

NFC prav tako deluje na podlagi RFID tehnologije, posebna specifika NFC pa je v frekvencah delovanja, ki ste jih spoznali v okvirčku zgoraj. NFC tehnologija deluje na območju HF – high frequency, ki omogoča le kratke bralne razdalje.

Zaradi tovrstne 'omejitve' morajo biti naprave za delovanje zelo blizu ena drugi (običajno ne dlje kot nekaj centimetrov), zato NFC tehnologijo najpogosteje uporabljamo za varne komunikacije, npr. za omejevanje dostopov in brezstično plačevanje.

 


 


NFC

Deli s prijatelji:


Preberite tudi
RFID za varnejše prečkanje križišč

V Danskem mestu Aarhus izvajajo pilotno študijo, kjer so v središču pozornosti kolesarji. Na kolesa namreč montirajo...

22. junij, 2017

Preberi več
Rast tehnologije trga RFID

Raziskave kažejo, da se bo trg RFID tehnologije do leta 2020 povečal za več kot 100 % glede na stanje leta 2012. Temu bo najbolj botrovala potreba po...

11. maj, 2017

Preberi več
RFID kot sistem za preverjanje delovanja strojev

V podjetju Campbell Soup Co. so RFID tehnologijo uporabili za preverjanje delovanja strojev za proizvodnjo juh.

28. marec, 2017

Preberi več
Kako zaščititi svoje RFID NFC kartice?

Danes je že običajno, da imamo skoraj vsi v lasti brezstične kartice - med katerimi gotovo izstopa bančna kartica. Veliko uporabnikov pa se v celoti ne zaveda...

1. marec, 2018

Preberi več
Pridobivanje poslovnih podatkov z RFID

Uporaba RFID tehnologije predstavlja stroškovno učinkovit način za pridobivanje ogromne količine podatkov o nakupih in preferencah vaših kupcev in strank, a tudi o načinu poslovanja … Številna podjetja že izkoriščajo te podatke za načrtovanje prihodnjega

20. maj, 2017

Preberi več
Transport - promocijski izdelki, poslovna darila in RFID rešitve

28. avgust, 2017

Preberi več
RFID rešitve za avto salone in »rent-a-car« poslovalnice

RFID tehnologija prodira na avtomobilski trg s svojimi številnimi prednosti optimizacije in avtomatizacije procesov poslovanja. RFID nudi hitrejšo identifikacijo in pregledno...

1. februar, 2018

Preberi več
Priljubljene oznake
Pogosta iskanja

Sorodni članki

4. 9. 2017

Varnost za vsak žep

Z razvojem tehnologij kartice postajajo kartice več kot le medij za vizualno identifikacijo ali pa zapis podatkov o osebi, ki kartico nosi. Vse višje varnostne potrebe v podjetjih in organizacijah na zasebni ali državni ravni namreč zahtevajo zaščito pred

Preberi več

30. 11. 2018

ŠTUDIJA PRIMERA: Strokovno srečanje optikov 2018 – Dvojna akreditacijska rešitev

Sekcija optikov je v letu 2018 prvič organizirala dogodek “Strokovno srečanje optikov”. Namen dogodka je, da se predstavniki podjetij in njihovi zaposleni vsaj enkrat letno srečajo na strokovnem in družabnem dogodku ter predstavijo svojo dejavnost in inov

Preberi več

17. 4. 2017

BIO izdelki za spomladanske dni

Z vsako pomladansko sezono zaznamo povečano zanimanje za BIO/EKO izdelke – izdelke, ki so prijazni do okolja. Vas zanima kje se gibajo trenutni trendi?

Preberi več

Bodite obveščeni o aktualnih vsebinahBodite obveščeni o aktualnih vsebinah

{{ item }}

{{ state.newsletter_success }}